column, kruidenkennis oet deep’n

In  het najaar van 2012 ontstond er een samenwerking tussen het Deepsnieuws en mij. Sinds die tijd schrijf ik een keer in de 14 dagen een verhaaltje over geneeskracht uit de natuur. Hierbij kan ik schrijven over geschiedenis, een legende, een leuk weetje en natuurlijk over de geneeskrachtige werking van planten struiken of bomen,  U kan soms ook een recept lezen om zelf eens iets te maken wat op dat moment voor handen is in de natuur.

Ik vind het erg leuk om te doen en ook om foto’s te maken om de verhaaltjes te begeleiden. Ik koppel hieraan wandelingen in  en  om de Diepenheimse natuur. Deels om kennis door te geven aan belangstellenden die graag mee willen wandelen en om inspiratie op te doen voor het verhaal in het Deepsnieuws.

Data voor de wandelingen staan in de agenda vermeld.

De eerste column staat hieronder en de daarna volgenden kunt u lezen op www.deepsnieuws.nl onder het kopje ‘kruidenkennis oet deep’n’

 

De witte paardenkastanje.

 

De vorige keer besprak ik de paardenkastanje in mijn tuin, die helaas vanwege een ziekte gekapt moest worden. In deze column ga ik in op de nuttige eigenschappen die deze boom voor ons heeft.

De paardenkastanje is een boom die rond 1600 door reizigers vanuit Turkije naar Nederland is gebracht. De verwijzing naar paarden in de naam heeft waarschijnlijk te maken met de hoefijzervorm die zichtbaar is bij de aanzet van de bladsteel.

In Turkije zetten ze zieke paarden naast een kastanje om weer te genezen. Ook bij zigeuners is het voeren van kastanjes aan paarden bekend.

 

Geneeskracht

Vooral de vrucht van de kastanje is geneeskrachtig, Ik maak er tinctuur van (een aftreksel op basis van alcohol) en gebruik het om vooral de bloedvaten te versterken. Het geeft een betere doorbloeding en versterkt de vaatwand.  Spataderen, aambeien, vergeetachtigheid en oedeem zijn enkele van de aandoeningen die ermee worden behandeld.

Ook werkt het goed bij bewegingsbeperking door reuma en jicht, voor pezen die niet meewerken zoals bij het carpale tunnelsyndroom, tegen RSI en ook bij stijve gewrichten en dergelijke.

 

Wat kun je nou zelf maken en doen met de kastanje, behalve het in elkaar knutselen van die leuke poppetjes en beestjes op pootjes van lucifersstokjes die je in de herfst weer overal ziet?

Veel mensen zullen het oude gebruik nog wel kennen om een kastanje in de broekzak te doen tegen reuma, de werking daarvan is niet anders geworden.

Ook hingen mensen een bundeltje kastanjes boven de deur om het kwade te weren. Vooral proberen, zou ik zeggen, niemand wil het kwaad zomaar doorgang verlenen, niet waar?

Ook kun je een koord van kastanjes rijgen en in de kledingkast hangen tegen de motten.

 

 

Zalf

Je kunt ook een zalf maken tegen winterhanden en -voeten of tegen aambeien.

Dit is het recept:

- kook 20 kastanjes in een klein laagje water tot ze zacht worden

- ontvel en pureer de kastanjes en klaar is de zalf

 

Deze zalf is niet lang houdbaar, dus maak niet te veel tegelijk. Bewaar de zalf vooral op een koele plaats.

Hebt u geen zin om zelf zalf te maken of wilt u een zalf die lang houdbaar is? Dan kunt u deze zalf bij de Blauwe Lis kopen.

 

Schone was

Vorige keer noemde ik al de relatie tussen de kastanje en schone was.

Een kastanje is rijk aan saponinen, een stof die sterk reinigende eigenschappen bezit. Ik geef hier een recept voor waspoeder:

-Gebruik alleen het witte binnenste van de kastanje. Er zijn verschillende manieren om de schil te verwijderen. U kunt de kastanje in vieren hakken en laten drogen, de schil komt dan vanzelf los te zitten. Je kunt hem vers schillen. Of je laat de kastanje heel, droogt hem en geeft er een klap met een hamer op waardoor de schil eraf knapt.

- Schil de kastanje, droog het wit en stamp er poeder van. Je kunt het gedroogde wit in een katoenen zak doen en er met een hamer op slaan of het in de vijzel fijn stampen. (Mocht iemand nog een beter idee hebben, dan hoor ik het graag!)

- Gebruik 1 eetlepel poeder in een afgesloten zakje voor 5 kg wasgoed, doe het in de trommel en wassen maar.

Mijn ervaring met deze manier van wassen is dat het goed schoon wordt. Mocht je een geurtje aan je was willen dan kun je een druppeltje etherische olie – bijvoorbeeld lavendel – toevoegen aan het poeder.

 

Ziel uit de kastanje

In de vorige column sprak ik over een ziel die was opgestaan uit de eerder omgevallen kastanjeboom. Op de foto is deze prachtige herbal spirit te zien samen met mij. Ze is gemaakt uit een deel van de kastanjeboom, door boomsculpturist, Hans Nijmeijer (‘boomkunst’).

Mijn ‘kruidennimf’ noem ik haar ook wel. Haar taak is om te waken over al het goede in de kruidentuin en het kwade te weren.